Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Veelgestelde vragen naasten » Geraakt iedereen die drugs gebruikt eraan verslaafd?

Geraakt iedereen die drugs gebruikt eraan verslaafd?

Wie aan drugs denkt, denkt aan verslaving (afhankelijkheid). Maar alcohol- en druggebruik houdt altijd risico’s in. Er zijn meer problemen mogelijk dan enkel verslaving, gebruik heeft een impact op gezondheid, veiligheid en welzijn. Tegelijkertijd is niet elk gebruik meteen ook probleemgebruik.

Niet iedereen die al eens een glas alcohol drinkt, misbruikt alcohol of wordt er verslaafd aan. Voor illegale drugs geldt hetzelfde: niet iedereen die een illegale drug gebruikt, is verslaafd.

Omgekeerd is het natuurlijk ook niet zo dat verslaving het enige risico van druggebruik is. Er zijn ook andere mogelijke gevolgen.

Druggebruik leidt soms tot verslaving…

Eigenlijk zijn er vier manieren waarop legale en illegale drugs gebruikt kunnen worden, ook al valt de grens daartussen niet altijd even gemakkelijk te trekken:

  • kennismaken, experimenteren en af en toe gebruiken
  • regelmatig gebruiken
  • te veel gebruiken
  • misbruik of afhankelijkheid (verslaving)

Er zijn mensen die zwaar in de problemen komen door hun druggebruik, maar niet iedereen die gebruikt, zal er automatisch verslaafd aan worden. Van druggebruik komt dus niet altijd misbruik. Er zijn ook mensen die na een tijd stoppen met gebruiken, die hun gebruik verminderen of die beperkt blijven gebruiken (bijvoorbeeld enkel op feestjes).

Druggebruik houdt wel altijd risico’s in. Soms hebben mensen geen realistisch zicht op hun eigen gebruik. Ze denken dat ze hun gebruik in de hand hebben terwijl dit niet het geval is.

Of iemand verslaafd wordt, hangt niet alleen af van de eigenschappen van de drug zelf, maar evenzeer van de persoon die gebruikt (hoe zit die in elkaar) en de omstandigheden waarin hij gebruikt (hoe ziet zijn of haar leven eruit).

…maar er zijn ook andere gevolgen van drugsgebruik

Verslaving is zeker niet het enige probleem dat door druggebruik kan ontstaan.

  • Eén keer te veel gebruiken kan soms ernstige gevolgen hebben (bijvoorbeeld wanneer je gebruikt als je zwanger bent, wanneer je met de auto rijdt, op het werk,…).
  • Er zijn juridische risico’s verbonden aan het gebruik van zowel legale als illegale drugs (wanneer iemand onder invloed achter het stuur kruipt bijvoorbeeld).
  • En druggebruik kan sociale gevolgen hebben (bijvoorbeeld voor iemand die van school wordt gestuurd), het kan financiële gevolgen hebben (voor iemand die zijn job verliest), gezondheidsproblemen veroorzaken, meningsverschillen en relatieproblemen uitlokken, enzovoort.

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden

Brochures

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.