Blijf zeker rekening houden met de algemene coronarichtlijnen van de overheid. Neem ook algemene voorzorgen door bijvoorbeeld alcoholgel te voorzien om de handen te ontsmetten.
Onderzoek van VAD toont aan dat 1 op de 4 Vlamingen tijdens de lockdown minder dronk dan voordien. Hou er dus rekening mee dat sommige mensen nu dus minder behoefte hebben aan alcohol. Bovendien zal wie een periode minder gedronken heeft het effect van alcohol sneller voelen.
Wat voorzie je voor je vrienden?
- Voorzie een afwisselend aanbod met voldoende lekkere alcoholvrije dranken . Zorg ook voor voldoende water.
- Zorg dat er steeds voldoende gezonde snacks aanwezig zijn. Feestende mensen hebben energie nodig.
- Schenk de juiste drank steeds in het juiste glas. Zorg dat je de correcte hoeveelheid schenkt en het glas dus niet te vol doet. Zo voorkom je dat je gasten meer alcohol drinken dan ze eigenlijk beseffen. Drink zeker niet van de fles en laat geen flessen rondgaan waarvan gedronken wordt.
- Vergeet niet dat glazen delen een kans op besmetting inhoudt. Met glasmarkers zorg je ervoor dat iedereen zijn eigen glas herkent . Deel ook geen servies of bestek met hapjes.
Waar let je op als gastheer of gastvrouw?
- Feest liefst in openlucht, dat verkleint de kans op besmetting.
- Zet de muziek niet te luid. Bij te luide muziek gaan mensen dicht bij elkaar in elkaars oor roepen om zich verstaanbaar te maken, zo wordt het virus snel overgedragen.
- Onder invloed van alcohol voelen mensen zich losser en zelfverzekerder en zullen ze de maatregelen minder nauw nemen. Op voorhand een einduur van je feestje afspreken kan voorkomen dat het uit de hand loopt.
- Schenk geen alcohol aan -18-jarigen.
- Kan je niet voorkomen dat iemand zwaar dronken wordt (braken, lallen, bewusteloosheid, …), grijp dan tijdig in en hou die persoon in de gaten. Zorg goed voor iemand die hier last van heeft (veiligheidshouding en toezicht). Zorg dat je het noodnummer (112) bij de hand hebt. Laat iemand die dronken is niet in de wagen stappen of met de fiets naar huis keren.
Waar let je op als je naar een thuisfeestje gaat?
- Geef geen aanstekers, tabak, sigaretten of andere zaken door. Uiteraard is het ook belangrijk om aan de kans op besmetting te denken als er drugs gebruikt worden. Zorg dat er niets gedeeld of doorgegeven wordt, ook geen gebruiksmateriaal zoals rietjes, buisjes of pijpjes.
- Hou je eigen glas in de gaten (glasmarkers kunnen helpen).
- Bedenk vooraf hoe je veilig weer thuis komt (bob, openbaar vervoer, taxi).
- Drink met mate: hou hierbij de richtlijn in het achterhoofd van niet meer dan 10 standaardglazen per week. Zorg dat je je gebruik spreidt over meerdere dagen en voorzie een aantal alcoholvrije dagen. Hou er daarnaast rekening mee dat ook kleine hoeveelheden alcohol er al voor kunnen zorgen dat je het minder nauw neemt met de maatregelen. Op voorhand afspraken maken met je vrienden of partner kan helpen om de coronarichtlijnen te blijven respecteren.