Als gezins- of familielid kan je een erg belangrijke rol spelen. Ook al lijkt het niet altijd zo, de steun die iemand in de directe omgeving kan vinden, moet vaak niet onderdoen voor de steun die de hulpverlening kan bieden. En in deze bijzondere periode is het mogelijk dat er extra beroep op jou gedaan wordt.
Zorg voor duidelijkheid. Praat alles voldoende door en maak heldere afspraken. Zo weet iedereen wat jullie van elkaar mogen en kunnen verwachten.
Geef je eigen grenzen aan. Duidelijkheid betekent dat je ook aangeeft wat jij aankan, wat je wil en wat niet. Hou die grenzen aan en blijf bij je standpunt. Iemand die het moeilijk heeft met drank, drugs of pillen kan zijn naasten onder druk zetten om alsmaar toegevingen te doen die eigenlijk niet vol te houden zijn.
Maak samen plannen. Zo goed als mogelijk plannen, kan helpen om het gezinsleven leefbaar te houden. In coronatijden is dat een soms een extra uitdaging en vergt het misschien improviseren en bijsturen. Blijf daarom zo open mogelijk met elkaar praten. Zo kunnen spanningen en problemen aangepakt worden voor het tot een uitbarsting komt.
Cijfer jezelf niet weg. Problemen met drank, drugs, pillen, gokken of overmatig gamen kunnen nu extra zwaar doorwegen op jou als partner, ouder, kind, broer of zus. Laat het niet zover komen dat die problemen jou onderuit halen.
Hou daarom steeds volgende tips in het achterhoofd:
- Zoek steun in je omgeving. Het is begrijpelijk dat je je droevig, gestresseerd, verward, bang of boos voelt. Praat met mensen die je kan vertrouwen.
- Verwerk je emoties op een gezonde manier. Als je je overweldigd voelt, probeer dan met een hulpverlener te praten. Stel indien nodig een plan op van waar en hoe je hulp kan vinden voor je lichamelijk en mentaal welzijn.
- Grijp niet zelf naar alcohol of medicijnen om met je kopzorgen om te gaan. Die gevoelens lijken dan misschien even af te zwakken, maar dit helpt slechts tijdelijk.
Zorg voldoende voor jezelf. Niet alleen lichamelijk, maar ook op emotioneel vlak. Je kan thuis online en anoniem aan de slag met tools voor ouders, partners en kinderen van mensen die alcohol of drugs gebruiken: www.druglijn.be/grip - Wees op je hoede voor geweld. Veel tijd samen doorbrengen kan de emoties doen oplopen en sneller tot geweld leiden. Geweld is niet alleen lichamelijk, het kan ook om bedreigen, verwijten, chanteren, kleineren en manipuleren gaan. Weet dat het effect van alcohol en andere drugs de kans op geweld kan aanwakkeren. Wees op je hoede en zoek hulp indien nodig. Contacteer de hulpdiensten of praat anoniem met 1712, de lijn voor vragen bij geweld.
- Zoek hulp als je daar nood aan hebt. Wij kunnen je vertellen waar je terecht kan, dus neem gerust anoniem contact met ons op.