Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Tips en Advies » Controle over je gebruik » Zelfhulp en professionele hulp

Zelfhulp en professionele hulp

Lukt het moeilijk om alleen of met de mensen rondom jou je doel te bereiken? Weet dan dat je beroep kan doen op verschillende soorten hulp.

Welke soort zelfhulp of professionele hulp best is voor jou, hangt van verschillende factoren af:

  • Wat zie je zelf zitten?
  • Waar geloof je in?
  • Hoelang gebruik je al, en hoeveel?
  • Wat heb je al geprobeerd om ervan af te raken?
  • Om welke drug(s) gaat het?
  • Wat zijn je persoonlijke omstandigheden? (Heb je voldoende steun in je omgeving, heb je structuur in de vorm van school of job, …)

Meestal wordt in een eerste verkennend gesprek bekeken welke vorm van hulp het meeste kans op slagen biedt.

Welke opties zijn er?

De huisarts

Ook met vragen of problemen rond alcohol en andere drugs kan je bij je huisarts terecht. Sommige mensen vinden dit moeilijk omdat de huisarts hen goed kent. Maar dat kan ook net een voordeel zijn. Bovendien heeft een huisarts beroepsgeheim.

Zelfhulp

Er bestaan verschillende groepen van mensen die zelf een afhankelijkheids- of gokprobleem achter de rug hebben. Ze komen wekelijks in groep samen om elkaar steun te bieden.

Online hulp

Je kan van achter je pc of tablet aan je gebruik werken. Er zijn online zelfhulpprogramma’s (waarbij je zelf aan de slag gaat). Je kan ook online begeleiding (met regelmatig contact met een hulpverlener via e-mail of chat) overwegen. De Druglijn biedt alvast online zelftests en online zelfhulp. Bij OnlinePsyHulp vind je zowel online zelfhulp als begeleiding.

Op gesprek

Bij zogeheten ‘ambulante begeleiding’ word je niet opgenomen, maar ga je regelmatig op gesprek in een centrum bij een professionele hulpverlener. In sommige van die centra kan je ook een verslavingsarts raadplegen. Samen met je begeleider werk je aan je motivatie, probeer je meer inzicht te krijgen in je gebruik, zoek je manieren om niet te hervallen, …

Dagprogramma

Dit is een optie wanneer een regelmatig gesprek niet intensief genoeg is, maar je ook niet opgenomen wil of moet worden. Je volgt dan in groep een bepaald programma tijdens bijvoorbeeld enkele (halve) dagen per week.

Een opname

Is er intensievere begeleiding nodig, dan kies je best voor een opname. Dat heet ‘residentiële hulp’. Je verblijft dan gedurende enkele weken tot maanden (of langer) in een centrum om aan je afhankelijkheidsprobleem te werken, zowel individueel als in groep.

Juridisch advies

Soms zorgt gebruik voor problemen met de wet. Bij de juridische eerstelijnsbijstand kan je terecht voor een gratis eerste oriënterend advies door een advocaat. Het gaat enkel om informatie en advies. Je kan hier niet terecht voor onderzoek en behandeling van je dossier, advies in een ingewikkelde zaak of langdurige gesprekken.

Heb ik een probleem?

Wat zijn de risico’s en hoe ga je ermee om? Hoeveel is te veel? Hoe weet je of je verslaafd bent?

Minderen of stoppen

De knoop is doorgehakt. Je gaat minderen met alcohol of drugs, of er zelf volledig mee stoppen. Hoe pak je dat aan?

Hulp en ondersteuning

Minderen, stoppen of met twijfels zitten, je moet er niet alleen door. Onderschat de waarde van een beetje hulp niet.

Test jezelf

Is je gebruik riskant? Gok of game je te veel?

Kom het snel en anoniem te weten via deze test

Doe de test

Online zelfhulp

Wil je stoppen of minderen met alcohol, cannabis, cocaïne of GHB?
Dit programma helpt je stap voor stap. Gratis en anoniem.

Aan de slag