Sportkoepels en federaties mee aan tafel
Al deze cijfers hebben de sportwereld aangemoedigd om met het thema aan de slag te gaan. Samen met VAD/De Druglijn zetten verschillende sportkoepels en -federaties hun schouders onder de nieuwe campagne. Leden van sportclubs zijn fier op hun sport. Het supporteren voor bekende ploegen of sportfiguren maakt daar deel van uit. Een beslissend doelpunt, een kwalificatie voor de Olympische Spelen, een gouden medaille… Het zijn de legendarische momenten die de liefde voor de sport alleen maar doen groeien, en dat is onbetaalbaar.
Sportweddenschappen zetten dat gegeven op zijn kop. Als supporter hoop je niet langer (alleen) op winst van je favoriete club of sporter, je hoopt op het winnen van je gok. Maar dat houdt een specifiek verloop of een exacte score in. Met het perverse effect dat je als supporter teleurgesteld kan zijn tijdens de allermooiste sportmomenten.
Vergok je sportplezier niet
Dat werd het uitgangspunt van de campagne. De affiches en filmpjes tonen vrienden uit sportclubs die samen aan het juichen zijn om een specifiek legendarisch moment uit de recente sportgeschiedenis. Eén persoon feest niet mee. Hij ziet op zijn smartphone dat hij zonet zijn weddenschap verloren heeft.
“Het is een herkenbaar gevoel, ook voor wie maar af en toe gokt,” legt Katleen Peleman, directeur van VAD/De Druglijn uit. “Daar is het ons om te doen. We willen niet alleen mensen in risicosituaties bereiken, maar iedereen die wel eens met sportweddenschappen in aanraking komt. We willen het geheel in vraag stellen. Is het wel normaal dat sport en gokken zo verweven zijn als vandaag het geval is?”
De Druglijn is er voor iedereen met zorgen over gokken
De affiches zullen opgehangen worden in kantines en kleedkamers, de filmpjes zullen sportfans bereiken via sociale media en via de digitale kanalen van de sportkoepels, federaties en clubs. Die campagnematerialen zijn steeds ondertekend door De Druglijn. Wie bezorgd is om het eigen gokgedrag, of dat van iemand anders, kan namelijk bij De Druglijn terecht voor informatie, advies of een doorverwijzing voor hulp.
Oproep aan de sportclubs: onderteken het charter
De ambities van de campagne reiken nog verder dan dat. Aangezien de gokproblematiek zo aanwezig is in de sportclubs, zit daar ook een groot potentieel. Een club is de ideale setting om aan preventie te doen. Maar dat is minder vanzelfsprekend dan het lijkt. Wie bij het gokken in de problemen komt, kan dat meestal goed verbergen. Via reclame en sponsoring is gokken weliswaar heel zichtbaar in de club, de eventuele problemen zijn dat veel minder. Tegelijkertijd is de goksector voor heel wat clubs een bron van inkomsten. Daardoor voelt het thema – onterecht – vaak niet als een prioriteit.
Ook daar wil de campagne verandering in brengen. Sportclubs en sportfederaties worden opgeroepen om het Charter sportweddenschappen te ondertekenen. Dat kan op www.vergokjesportplezierniet.be
“Het is een kleine, maar belangrijke eerste stap,” zegt Katleen Peleman nog. “Daarmee geven de clubs en federaties te kennen dat ze de ernst van het probleem inzien. Met deze campagne willen we het inzicht verspreiden dat sportweddenschappen niet onschuldig zijn. Dat inzicht is de basis voor verdere stappen.”
Sportclubs die het charter ondertekenen, krijgen gratis affiches opgestuurd. Ze ontvangen ook een mail met preventietips en digitaal campagnemateriaal. Zo kan de club ermee uitpakken dat ze waken over het mentale welzijn van hun leden.
Voor alles over de campagne, en het ondertekenen van het charter: www.vergokjesportplezierniet.be
Ongerust over sportweddenschappen of andere vormen van gokken? Surf naar www.druglijn.be