Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Slaap- en kalmeringsmiddelen » Risico’s beperken

Risico’s van slaap- en kalmeringsmiddelen beperken

Slaap- en kalmeringsmiddelen verliezen snel hun werking, en leiden gemakkelijk tot neveneffecten en afhankelijkheid. Ontdek enkele tips om die risico’s te beperken.

Volgende aandachtspunten helpen om de risico’s van het gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen te beperken:

  • Zoek samen met je arts naar mogelijke niet-medicamenteuze alternatieven (slaaphygiëne, gedragstherapie, …). De medicatie neemt de oorzaak van het probleem niet weg. Het geeft je ruimte om aan de oorzaak te werken. Zo leer je er ook mee om te gaan zonder medicatie.
  • De eenvoudige regels van de ‘slaaphygiëne’ kunnen helpen om op een natuurlijke manier makkelijker in te slapen. Ga steeds op hetzelfde moment slapen en sta elke dag op hetzelfde uur op. Eet niet te laat of te veel. Vermijd alcohol, koffie en cola, zeker ’s avonds. Gebruik je slaapkamer enkel om te slapen, niet om te lezen of tv te kijken. Dagelijkse lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag helpt, maar vermijdt grote inspanningen ’s avonds.
  • Slik geen medicijnen die je van bezorgde ouders of vrienden kreeg. Een medicijn dat voor een ander voorgeschreven werd, is daarom niet automatisch geschikt voor jou. Gebruik ook niet zomaar een middeltje dat je zonder voorschrift bij de apotheek kunt krijgen. Andersom deel je ook je medicatie niet met anderen.
  • Hou je steeds aan de adviezen van je arts en gebruik niet meer of langer dan voorgeschreven. Gebruik je slaap- en kalmeringsmiddelen langer dan twee weken, besef dan dat er gewenning kan optreden (waardoor je steeds meer nodig hebt voor hetzelfde effect) of zelfs verslaving.
  • Vraag steeds een stopdatum aan je arts. Zo weet je zeker dat je het slaap- en kalmeringsmiddel niet langer neemt dan nodig.
  • Gebruik geen restjes van medicatie die je in een vroegere behandeling voorgeschreven kreeg.
  • Combineer niet met alcohol of illegale drugs.
  • Gebruik je al een tijdje een slaap- of kalmeringsmiddel en heb je moeite om ermee te stoppen? Vraag dan hulp aan een arts. Hij of zij zal je deskundig begeleiden om de behandeling geleidelijk te stoppen of een andere oplossing voorstellen.
  • Als je de dosis vermindert of er volledig mee stopt, kunnen ontwenningsverschijnselen optreden; slapeloosheid, angst, prikkelbaarheid, spierpijn,… klachten die dus lijken op de klachten waarvoor je het medicijn bent beginnen nemen. Voor heel wat mensen is dit het ‘bewijs’ dat ze het geneesmiddel nodig hebben, zodat ze de neiging hebben ermee door te gaan. Door geleidelijk aan af te bouwen onder toezicht van je arts wordt de kans op deze vervelende verschijnselen kleiner. Stop dus niet bruusk of op eigen initiatief. Dit kan ronduit gevaarlijk zijn en is waarschijnlijk ook moeilijk vol te houden.

Meer over slaap- en kalmeringsmiddelen

Veelgestelde vragen over slaap- en kalmeringsmiddelen

Materiaal over slaap- en kalmeringsmiddelen