Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Lachgas » Hoeveel jongeren gebruiken lachgas?

Hoeveel jongeren gebruiken lachgas?

De overgrote meerderheid van de jongeren in Vlaanderen heeft nooit lachgas gebruikt. Er is wel een kleine groep van eerder kwetsbare jongeren die wel lachgas gebruikt, en daar soms schadelijke effecten van ondervindt.

Minder dan 1 op 50 gebruikte het afgelopen jaar lachgas

Het gebruik van lachgas in Vlaanderen is beperkt. Uit de VAD-leerlingenbevraging (2023) blijkt dat 1,7% van de middelbare schoolleerlingen het afgelopen jaar lachgas gebruikte. Dat gaat dan om ‘het eens gebruikt hebben de afgelopen 12 maanden’, regelmatig gebruik (1x/week of vaker) onder leerlingen is quasi onbestaande. Iets meer jongens dan meisjes gebruikten lachgas.

Ook weinig lachgas in het uitgaansleven

Lachgas werd ook op twee momenten bevraagd in het VAD-uitgaansonderzoek. In 2022 bedroeg het laatstejaarsgebruik 1,7% onder uitgaanders in clubs en op festivals. Regelmatig gebruik kwam niet voor. Dit is een sterke daling ten opzichte van 2018, toen het laatstejaarsgebruik nog 3,4% was. Dus zelfs onder mensen die regelmatig uitgaan, en waar alcohol- en ander druggebruik hoger ligt dan in de bredere populatie, blijft het lachgasgebruik minimaal.

Jongeren in kwetsbare situaties gebruiken vaker lachgas

In 2022 werd een nodenbevraging georganiseerd onder mensen die werken met jongeren in maatschappelijk kwetsbare situaties. Uit hun reacties bleek dat bij die specifieke doelgroep lachgasgebruik toch niet zo onbekend is. Soms leidt dat ook tot gezondheidsproblemen.

Er is sinds 2022-‘23 ook een verschuiving merkbaar van kleinere patronen naar grotere cilinders. Hierdoor wordt het makkelijker om op korte tijd intens en veelvuldig lachgas te gebruiken. Dit gaat gepaard met extra gezondheidsrisico’s.

Moet je het, als ouder, met je tiener over lachgas hebben?

Als ouder kan je over lachgas praten wanneer je merkt dat het in de leefwereld van je kind komt: je kind hoort in het nieuws over lachgas, stelt er zich vragen over, heeft vrienden die het gebruiken, of heeft het zelf al geprobeerd.

Op dat moment kan je een gesprek hebben over de effecten en risico’s van lachgas. Het is belangrijk om daarbij te bevestigen dat de meeste jongeren geen lachgas gebruiken. Met een open gesprek waarin je vooral luistert, maar ook duidelijke grenzen aangeeft, leer je je kind kritisch nadenken en zelf een mening vormen.

Veelgestelde vragen over lachgas

Materiaal over lachgas en vluchtige snuifmiddelen