Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Gamen » Waarom komt de ene sneller in de problemen met gamen dan de andere?

Waarom komt de ene sneller in de problemen met gamen dan de andere?

Het hangt van veel af of het gamen al dan niet problematisch wordt. Er is geen eenvoudig antwoord. Sommige factoren verhogen het risico, andere zijn eerder beschermend. Het is net de wisselwerking tussen al deze factoren eigen aan de gamer (mens), de game (middel) en de omgeving en omstandigheden (milieu) die maakt dat de ene persoon wel en de andere niet in de problemen komt.

De gamer

Sommige mensen lopen meer risico op problemen.

  • Denk aan jongeren die bijvoorbeeld nood hebben aan snelle kicks, moeite hebben met sociaal contact, een laag zelfbeeld hebben, impulsief zijn,… Of jongeren die slecht in hun vel zitten.
  • Problematisch gamen komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
  • Ook waarom iemand speelt, kan een grotere kwetsbaarheid voorspellen: bijvoorbeeld gamen als vluchtgedrag, uitlaatklep, als coping met stress, uit prestatiedrang,…

De game

Sommige spelelementen houden meer risico’s in.

  • Denk aan online games, die samen met mensen van over de hele wereld gespeeld worden, games die nooit stoppen (ook niet als jij stopt met gamen) en eindeloos kunnen verder gespeeld worden…
  • Wie lid is van een team kan te maken krijgen met groepsdruk om op afgesproken momenten samen een nieuwe uitdaging in de game aan te gaan.
  • Ook het krijgen van beloningen stimuleert om verder te spelen.
  • De mogelijkheid om in de huid van een virtueel personage (avatar) te kruipen en even iemand anders te zijn, dan wie je in de echte wereld bent, spreekt vele spelers aan.

De omgeving

Ten slotte kunnen de omgeving en de omstandigheden waarin gespeeld wordt ook invloed hebben. Denk bijvoorbeeld aan het opgroeien in een gezin met veel conflicten, een kind dat gepest wordt, dat geconfronteerd wordt met ziekte of verlies, problemen op school.

Een goed evenwicht tussen gamen en andere vrije tijd zorgt dan weer dat men minder snel in de problemen zal komen.

Aan de slag

Test jezelf

Is gamen gewoon een leuke hobby voor jou? Of dreigt het uit de hand te lopen? Doe de test en check of het gamen riskant wordt.

Doe de test

Game(L)over

Hou het gamen leuk met Game(L)over. Deze website helpt het evenwicht zoeken tussen gamen en de andere dingen in je leven.

Ontdek Game(L)over.be

Materiaal over gamen