Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken
Is het altijd alcoholtijd?

Zien drinken, doet drinken?

Je hoort vaak bezorgdheid of zelfs verontwaardiging over alcoholgebruik door jongeren. Terecht, want zij zijn extra kwetsbaar voor de impact van alcohol. Maar hoe zit het dan met de rol en verantwoordelijkheid van volwassenen? Want onderzoek wijst het uit: hoe meer jongeren zien alcohol drinken, hoe groter de kans dat zij zelf (op jonge leeftijd) beginnen met alcohol. Hoe bewust zijn we ons van dat effect? En hoe springen we daar best mee om als we het beste willen voor onze kinderen en kleinkinderen? Tijd om het even te bekijken!

Supporters op het jeugdtoernooi

Hoe zit dat nu in Vlaanderen, welk voorbeeld geven we onze kinderen? We waren benieuwd, en deden op een zondagochtend het experiment op een jeugdtoernooi. Terwijl de voetballertjes hun wedstrijd speelden, vloeide naast het veld wel degelijk bier. Cath Luyten ging daarover in gesprek met de aanwezige ouders en grootouders. Drinken zij daar wel eens een pint? En vinden ze het ok als de andere aanwezigen het doen?

Wat blijkt: de meningen zijn verdeeld, maar genuanceerd. De ene vindt dat het weekend is en dat eentje dan best moet kunnen, de andere wijst erop dat je daar als ouder bent om je kinderen te supporteren. De scheidsrechter constateerde dat daar wel iets voor te zeggen valt, want onder invloed van alcohol ‘gaat het volume wel eens naar omhoog, en het taalgebruik achteruit’.

Een marktonderzoek bij 1.000 Vlamingen bevestigt die meningen.

  • 2 op 3 vindt het eerder niet of helemaal niet kunnen dat er alcohol gedronken wordt naast jeugdsportmatchen.
  • 1 op 2 heeft sowieso bedenkingen bij het drinken van alcohol in het bijzijn van kinderen.

Jong geleerd… ?

Die twijfels zijn terecht, want kinderen beseffen al heel vroeg wat alcohol is. Een vierjarige begrijpt al dat alcohol deel uitmaakt van de wereld van volwassenen, en ze krijgen er vanaf dat moment ook bepaalde verwachtingen over. Met het opgroeien, worden die verwachtingen natuurlijk niet alleen door de familie gevoed. Ook vrienden en leeftijdsgenoten, reclame en media spelen een rol. Maar je voorbeeld als ouder, grootouder, fiere meter of favoriete nonkel heeft wel degelijk een belangrijke impact.

Werken aan de norm: hoe willen we met alcohol omgaan?

Het goede nieuws daarbij is dat kinderen het voorbeeld van de volwassenen rond hen dus oppikken. Met andere woorden: we hebben echt invloed op hoe ze met alcohol zullen omspringen.

Maar hoe kunnen we die invloed best aanwenden? Door zelf kritisch na te denken over wanneer alcohol wel of niet gepast is. En door niet de indruk te geven dat alcohol er steeds bij hoort. Zo wordt het voor iedereen vanzelfsprekender om vaker voor alcoholvrij te kiezen. Niet alleen de kinderen hebben er baat bij, ook je eigen gezondheid.

Alcohol en sociale media

Ook op het internet klinken we al eens graag met een glas alcohol. Maar op Instagram zitten niet alleen je vrienden, maar ook je kinderen, collega’s, baas en schoonmoeder.

Welke foto’s deel je? Wanneer is het gepast of niet om met alcohol te poseren? In ons marktonderzoek zei ruim de helft dat je beter geen posts met alcohol op social media plaatst. Haal dus ook online je kritische blik eens boven.

Benieuwd om eens te checken hoe aanwezig alcohol is in jouw Instagramfeed? Doe dan de Insta-alcoholtest!

 

Materiaal over alcohol