Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken
Is het altijd alcoholtijd?

Wat doet alcohol met je gezondheid?

“Schol! Eentje op de gezondheid…” Het zijn woorden die vaak worden uitgesproken voordat we een glas alcohol drinken. Maar houdt dat eigenlijk wel steek? Het antwoord is duidelijk: alcohol is niet goed voor je lichaam en geest. Als je puur naar de feiten kijkt, kan je er niet om heen dat het een schadelijke stof is. Elk glas alcohol dat iemand niet of minder drinkt, is een beetje gezondheidswinst.

Eentje is wel degelijk eentje

De effecten op korte termijn zijn bekend. Wie te veel drinkt, riskeert de dag nadien wakker te worden met een kater of herinnert zich zelfs niet alles meer van de avond. Ook wie weinig drinkt, loopt al risico’s. Alcohol zorgt er namelijk voor dat we situaties niet altijd juist inschatten. Dit kan tot onvoorzichtigheid leiden, met mogelijks grote gevolgen: vallen met de fiets, auto-ongevallen, agressie, …

Wat doet alcohol met je lichaam?

Wie regelmatig alcohol drinkt of gedronken heeft, riskeert ook op lange termijn gezondheidsrisico’s. Alcoholgebruik wordt met meer dan 30 aandoeningen rechtstreeks in verband gebracht. Daarnaast is alcohol een mede-veroorzakende factor bij 230 andere ziekten.

Een paar voorbeelden:

  • Alcohol kan ook zorgen voor een verhoogde bloeddruk. Dat vergroot het risico op hartziektes of beroertes.
  • Alcohol heeft een impact op de lever. Het kan leiden tot leverontsteking of leververvetting.
  • Wat heel wat mensen nog niet ten volle beseffen, is dat alcohol het risico op verschillende kankers doet toenemen. Het gaat om mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst en dikke darm, en endeldarm.

Klare wijn: ook in kleine hoeveelheden is alcohol niet gezond

Je hoort nog wel eens beweren dat dagelijks één glas (rode) wijn goed zou zijn voor het hart. Wijn, en meer specifiek rode wijn, bevat inderdaad bepaalde antioxidanten. Maar de mogelijke positieve effecten daarvan wegen niet op tegen de negatieve gevolgen van de alcohol in de wijn. Heel wat groenten en fruit bevatten bovendien veel meer van die antioxidanten.

Slecht slaapmutsje

Alcohol kan helpen om in te slapen, maar haalt de kwaliteit van de slaap onderuit. Het verstoort de REM-slaap, de belangrijkste fase van de nacht, waarbij je spieren ontspannen en je alle info en emoties van de dag verwerkt. Dit zorgt ervoor dat je je, ondanks vele uren slaap, toch vermoeid kan voelen. Ook kan het ervoor zorgen dat je ’s nachts wakker wordt. Dit kan al gebeuren na een enkele consumptie. Wie langdurig alcohol gebruikt, kan slaapstoornissen krijgen.

Teveel is trop, en trop is teveel

Er bestaat eigenlijk geen veilige ondergrens. Elke glas alcohol is in principe schadelijk, want alcohol is nu eenmaal een toxische stof. Natuurlijk kan je wel de impact proberen te beperken.

Wie af en toe drinkt, loopt minder grote risico’s dan iemand die dagelijks drinkt. Iemand die op een avond twee alcoholische consumpties drinkt, loopt ook minder kans op gezondheidsproblemen dan iemand die er zeven op een avond drinkt. Hoe minder alcohol, hoe kleiner de risico’s.

Je kan al veel van die gezondheidsrisico’s vermijden met de richtlijn over alcoholgebruik. Die zegt: drink niet meer dan 10 standaardglazen per week, beperk het aantal glazen per dag, en drink een aantal dagen per week niet.

Recht op informatie

Voor veel mensen staat alcohol voor gezelligheid en ontspanning. Dat mag, maar tegelijkertijd heb je ook recht op correcte informatie over wat je koopt en drinkt.

België heeft een biercultuur, het is zelfs nationaal erfgoed. Die status zorgt er soms voor dat we niet goed beseffen wat de risico’s van alcohol precies zijn. Reclame speelt daar heel handig op in, door enkel de gezellige en positieve kanten te tonen. Daarom is het belangrijk om ook de risico’s te benoemen. Correcte informatie helpt iedereen om eventuele schade door alcohol zoveel mogelijk te voorkomen.

Materiaal over alcohol