Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken
Is het altijd alcoholtijd?

Wanneer hoort alcohol erbij? En wanneer niet?

Alcohol is ongezond, maar toch lijkt het ingebakken te zitten in onze cultuur. Soms lijkt het vanzelfsprekend, of is het gewoonte. Dat valt extra op wanneer je eens voor alcoholvrij kiest: je krijgt al eens een opmerking, er wordt een grap over gemaakt of het lijkt alsof je jezelf moet verantwoorden. Je kan je nochtans vaak de vraag stellen: is alcohol hier wel op zijn plaats?

Wat vind jij? Horen we wel alcohol te drinken bij het supporteren voor de sportwedstrijd van onze kinderen? Hoe logisch is het om te drinken onder collega’s, als je nadien nog belangrijke beslissingen moet nemen, of machines of een voertuig moet besturen? Of wanneer we op babybezoek gaan, waar de nieuwe mama niet mee kan klinken? En als we sporten om fit te blijven, zijn de pinten achteraf dan wel een goed idee?

Iedereen maakt zijn eigen keuzes om al dan niet alcohol te drinken. Maar het is wel de moeite waard om erbij stil te staan. Hoe bewuster we ons zijn van onze alcoholgewoontes, hoe gemakkelijker het wordt om er gezond mee om te springen.

Onderzoek zegt: de gemiddelde Vlaming is best kritisch over alcohol

In mei 2024 stelden we al deze vragen aan 1.000 Vlamingen. Wat bleek? Heel wat mensen betwijfelen of alcohol wel zo alomtegenwoordig hoort te zijn.

  • 9 op 10 vindt het geen goed idee om alcohol te drinken tijdens de lunchpauze met collega’s
  • 2 op 3 vindt het niet kunnen tijdens het supporteren voor de sportmatch van de kinderen
  • 1 op 2 vindt het eigenlijk niet op zijn plaats op babybezoek in het ziekenhuis

De meeste mensen zien dus vaak goede redenen om geen of minder alcohol te drinken. Meer in het algemeen vinden ze het vaak ook niet nodig. Slechts 7% van de Vlamingen zegt dat alcohol essentieel is voor een geslaagde avond.

Veranderende alcoholgewoontes

Niet alleen onze houding tegenover alcohol is aan het veranderen, ook de hoeveelheid alcohol die we drinken gaat omlaag. De studententijd buiten beschouwing gelaten, geldt: hoe jonger, hoe minder alcohol er gedronken wordt. Daarnaast geeft 1 op 4 Vlamingen ook aan dat ze het voornemen hebben om het komende jaar minder te gaan drinken. Voor hun gezondheid, een gezond gewicht, of om de mogelijke problemen te vermijden die alcohol kan veroorzaken.

Het besef dat alcohol geen onschuldig product is, neemt dus duidelijk toe.

Hoe kijk jij naar alcohol?

Tot zo ver de mening van de gemiddelde Vlaming. Uiteraard moet je het vooral voor jezelf uitmaken. Wanneer vind jij dat een glas alcohol moet kunnen, en in welke situaties vind je het eigenlijk niet logisch of niet passen?

Ga meteen ook even na of dat overeenkomt met je gewoontes. Wat zijn voor jou de momenten waarop je alcohol drinkt? Zijn er situaties waarin je eigenlijk liever geen alcohol zou drinken, maar waarin het soms toch gebeurt?

Bewuster keuzes maken

Een glas alcohol kan smaken en het gezellig maken, maar er zijn ook best wat kanttekeningen bij te maken. Vergelijk het met jezelf eens trakteren op een vettige maaltijd: je kan daarvan genieten, maar je weet tegelijk dat het niet gezond is. Voor alcohol is het niet anders.

En daarom is het goed om voor jezelf te bepalen wanneer je eigenlijk geen zin hebt in alcohol. Zo kan je een aantal alcoholmomenten vermijden. Bijvoorbeeld wanneer je enkel alcohol drinkt omdat iedereen dat doet, of wanneer je het gewoon uit gewoonte doet. En dan heb je al heel wat gewonnen.

Materiaal over alcohol