Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Veelgestelde vragen » Speekseltest voor rijden onder invloed van drugs

Wat als ik een speekseltest voor rijden onder invloed van drugs moet ondergaan?

Bij een verkeersongeval, en wanneer de politie op basis van uiterlijke kenmerken vermoedt dat je onder invloed bent, zal er een speekseltest afgenomen worden. Hoe gaat dat in zijn werk, en welke boetes kunnen er opgelegd worden?

De wet voorziet een strikt verbod op het rijden onder invloed van illegale drugs zoals cannabis (wiet), cocaïne, xtc, heroïne. Om na te gaan of een chauffeur op het moment van een controle onder invloed van drugs is, gebruikt de politie speekseltests.

Wanneer mag de politie een speekseltest afnemen? En wat gebeurt er dan?

Bij een verkeersongeval neemt de politie sowieso een speekseltest af. Bij een controle op drugs in het verkeer voorziet de wet een procedure in drie stappen:

Stap 1 – Visuele check

Aan de hand van een checklist gaat de politie na of je uiterlijke tekenen vertoont die erop kunnen wijzen dat je onder invloed drugs bent.

Men let bijvoorbeeld op bloeddoorlopen ogen, verwijde of verengde pupillen, moeilijk spreken, verward of nerveus gedrag, evenwichtsstoornissen…
Stel de politie 3 of meer van die uiterlijke tekenen uit de lijst vast, dan wordt overgegaan tot een speekseltest.

In specifieke gevallen kan op basis van slechts één uiterlijk teken tot een speekseltest worden overgegaan.

Stap 2 – Speekseltest

Heeft men op basis van de checklist een vermoeden van rijden onder invloed van drugs, dan zal men een speekseltest afnemen.

Bij daders of vermoedelijke daders van een verkeersongeval wordt sowieso een speekseltest afgenomen (zonder de checklist te overlopen).

Is de speekseltest positief dan wordt je rijbewijs onmiddellijk ingehouden voor 12 uur. Dat geldt als beschermingsmaatregel. Bovendien kan de procureur des Konings onmiddellijk het rijbewijs laten intrekken voor 15 dagen. Deze maatregel kan maximaal tweemaal met 3 maanden verlengd worden.

Stap 3 – Na een positieve speekseltest

Bij een positieve speekseltest voorziet de wet ook automatisch stap 3, speekselafname door middel van het gebruik van de speekselcollector. Het staal van de speekselcollector wordt naar een labo gestuurd voor grondigere analyse.

De resultaten daarvan gelden als wettelijk bewijs. Als ook dat staal positief is, ben je strafbaar en moet je voor de politierechtbank verschijnen.

Vaststelling zonder positieve speekseltest

Vanaf 1 oktober 2024 laat een nieuwe rubriek in de checklist (zie ‘Stap 1’) toe dat de agenten ook andere tekenen van onder invloed zijn aanduiden en beschrijven.
Op basis daarvan kan men vervolgd worden voor het onder invloed zijn, ook al kan een speekseltest geen druggebruik aantonen.
Deze aanpassing is er gekomen omdat sommige drugs niet kunnen opgespoord worden met de gebruikte speekseltest. Ze is dus bedoeld om wie onder invloed van zo’n drug aan het verkeer deelneemt toch te kunnen vervolgen.

Wat zijn mogelijke straffen en boetes?

De straffen gaan van een geldboete van 1.600 tot 16.000 euro, tot een mogelijk rijverbod van minimum 3 maanden tot maximum 5 jaar. Wie zijn rijbewijs nog geen twee jaar heeft, krijgt automatisch een rijverbod en moet opnieuw een rijexamen afleggen om dat terug te krijgen.

Belangrijk om weten is ook dat alle onkosten van de controle (bijvoorbeeld de analyse in het labo, …) moeten terugbetaald worden door de chauffeur die positief test.

Als men herhaaldelijk op drugs in het verkeer betrapt wordt, kan de straf oplopen tot boete van 40.000 euro, inclusief een mogelijke gevangenisstraf en een verval van het recht om een wagen te besturen.

Heb je zelf nog vragen of ben je bezorgd?

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden