Het heeft geen zin om je zorgen, emoties en vragen voor jezelf te houden. Je kan je op je eentje suf piekeren, maar daarmee help je jezelf en je partner niet vooruit. Toegegeven, het kan best lastig zijn om met je partner over alcohol of andere drugs te praten. Als je partner een probleem met drank, drugs, pillen of gokken heeft, zal dat waarschijnlijk zwaar doorwegen op jullie relatie en op jouw vertrouwen. En om iemand te kunnen steunen, is vertrouwen net essentieel. Niet gemakkelijk dus, en toch raak je enkel verder door alles uit te praten. Dat vergt wel dat zowel jij als je partner zich open, eerlijk en dus ook kwetsbaar willen en kunnen opstellen.
Zoek naar een gepast moment om te praten. Dus niet als je partner opnieuw gebruikt heeft of wanneer je zelf kwaad of te emotioneel bent. Kies een ogenblik waarop jullie allebei rustig zijn en waarop je partner open lijkt te staan voor een gesprek.
Laat de ander eerst zijn of haar verhaal doen voor je je eigen mening geeft. De neiging om te gaan waarschuwen en overtuigen is erg groot aangezien je zo bezorgd bent. Maar probeer eerst de zaken vanuit het perspectief van je partner te zien. Zo krijg je inzicht in waarom het zo verleidelijk is om te gebruiken. Door daar oog en oor voor te hebben, kan er ook ruimte ontstaan om het nadien te hebben over mogelijke nadelen van zijn of haar gebruik.
Vertel over je eigen gevoelens en zorgen. Geef aan hoe jij je voelt bij het druggebruik en welke gevolgen het gebruik voor jou heeft. Spreek in de ik-vorm. Dat is minder beschuldigend en je partner zal dan ook meer openstaan voor jouw standpunt en bezorgdheden. Bijvoorbeeld: “Ik voel me in de steek gelaten als je de ganse avond stoned bent.” Of: “Ik zou het fijn vinden als je je aan onze afspraken zou houden.” Dat is minder confronterend dan: “Jij bent altijd dronken. Jij komt je beloftes nooit na. Je ziet me niet meer staan.” Zulke uitspraken doen je partner alleen maar in het verweer gaan.