Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Partners » Hoe kan ik helpen?

Hoe kan ik helpen?

Als je met je partner over het probleem kan praten, dan is een belangrijke eerste stap gezet. Maar hoe pak je dat aan?

Er zijn voor je partner

Als je partner aan zijn probleem wil werken, kan jij heel wat betekenen. Onderschat het belang niet van er gewoon te zijn. Je hoeft echt geen expert in drank-, drug- of gokproblemen te zijn om verschil te kunnen maken. Jij kent je partner het best. Wees gewoon jezelf. Maak tijd vrij om samen iets leuks te doen en zo de zorgen even aan de kant te zetten.

Wisselende motivatie

De wil om te stoppen (de motivatie) is geen kwestie van alles of niets. Het is iets dat kan groeien en waarbij veel mensen een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Wie besluit om te minderen of te stoppen, heeft vaak al een hele weg afgelegd. Maar ook na de beslissing kan de motivatie schommelen.

Op moeilijke momenten kan het helpen om de voor- en nadelen van zowel blijven gebruiken als stoppen op te lijsten in twee kolommen. Zo maakt je partner een balans op, die letterlijk toont waarom het de moeite loont om te stoppen, maar ook waar de valkuilen zitten.

Zorg dat je voldoende weet over stoppen

Stoppen zonder slag of stoot is een illusie. Er komen zonder twijfel heel wat lichamelijk en psychische klachten bij kijken. Goed voorbereid en geïnformeerd zijn helpt om die klachten op te vangen. Op deze site vind je bakken informatie over drank, drugs, pillen, gokken en gamen, bijvoorbeeld in het Drugs ABC.

Praten

Het heeft geen zin om je zorgen, emoties en vragen voor jezelf te houden. Je kan je op je eentje suf piekeren, maar daarmee help je jezelf en je partner niet vooruit. Toegegeven, het kan best lastig zijn om met je partner over alcohol of andere drugs te praten. Als je partner een probleem met drank, drugs, pillen of gokken heeft, zal dat waarschijnlijk zwaar doorwegen op jullie relatie en op jouw vertrouwen. En om iemand te kunnen steunen, is vertrouwen net essentieel. Niet gemakkelijk dus, en toch raak je enkel verder door alles uit te praten. Dat vergt wel dat zowel jij als je partner zich open, eerlijk en dus ook kwetsbaar willen en kunnen opstellen.

Zoek naar een gepast moment om te praten. Dus niet als je partner opnieuw gebruikt heeft of wanneer je zelf kwaad of te emotioneel bent. Kies een ogenblik waarop jullie allebei rustig zijn en waarop je partner open lijkt te staan voor een gesprek.

Laat de ander eerst zijn of haar verhaal doen voor je je eigen mening geeft. De neiging om te gaan waarschuwen en overtuigen is erg groot aangezien je zo bezorgd bent. Maar probeer eerst de zaken vanuit het perspectief van je partner te zien. Zo krijg je inzicht in waarom het zo verleidelijk is om te gebruiken. Door daar oog en oor voor te hebben, kan er ook ruimte ontstaan om het nadien te hebben over mogelijke nadelen van zijn of haar gebruik.

Vertel over je eigen gevoelens en zorgen. Geef aan hoe jij je voelt bij het druggebruik en welke gevolgen het gebruik voor jou heeft. Spreek in de ik-vorm. Dat is minder beschuldigend en je partner zal dan ook meer openstaan voor jouw standpunt en bezorgdheden. Bijvoorbeeld: “Ik voel me in de steek gelaten als je de ganse avond stoned bent.” Of: “Ik zou het fijn vinden als je je aan onze afspraken zou houden.” Dat is minder confronterend dan: “Jij bent altijd dronken. Jij komt je beloftes nooit na. Je ziet me niet meer staan.” Zulke uitspraken doen je partner alleen maar in het verweer gaan.

Online zelfzorg en zelfhulp

Wat kan ik doen?

Ga op zoek naar jouw sterktes. Dat helpt om goed met de situatie om te kunnen. Deze online oefeningen geven houvast.

GRIP voor partners

Zelfhulp voor mijn partner

Voor wie zijn of haar gebruik van cannabis, cocaïne, GHB en/of alcohol op eigen kracht wil verminderen of stoppen.

Start met DASH

Heeft mijn partner een probleem?

Wie drinkt, drugs gebruikt of gokt, is niet meteen verslaafd. Hoe weet je dat het fout loopt?

Mijn partner steunen

Jouw hulp en steun kunnen een belangrijke rol spelen. Maar hoe pak je dat aan?

Als praten niet lukt

Je hebt al vaak geprobeerd om te praten, maar er verandert niets. Wat rest je dan nog?

Brochures

Veelgestelde vragen

Partners, familieleden en vrienden van mensen die in de problemen komen door hun gebruik, zitten vaak met dezelfde onzekerheden. Op deze pagina’s vind je antwoorden op de vragen die we bij De Druglijn het vaakst horen.