Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Tieners, alcohol en drugs » Wat zijn de risico’s van psychoactieve medicatie voor jongeren?

Wat zijn de risico’s van psychoactieve medicatie voor jongeren?

Jongeren zijn extra kwetsbaar voor de effecten en bijwerkingen van slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva en opioïde pijnstillers. Het is belangrijk om er extra voorzichtig mee om te springen.

‘Psychoactieve medicatie’ is een verzamelterm voor slaap- en kalmeringsmiddelen zoals benzodiazepines of Z-drugs, opioïde pijnstillers en antidepressiva. Deze medicatie wordt nooit voorgeschreven zonder reden. Ze maken deel uit van de behandeling van allerlei psychische klachten zoals bijvoorbeeld slaapproblemen, angststoornissen of depressie. De medicatie wordt ook gebruikt voor klachten die zowel een lichamelijke als een psychische oorzaak kunnen hebben, zoals pijn.

Ze kunnen de psychische klachten of pijn verlichten maar ze zijn vaak niet de oplossing van het probleem. Er moet ook steeds gewerkt worden aan de oorzaak zoals de genezing van de wonde, slaaphygiëne of cognitieve gedragstherapie bij een slaapprobleem.

Jongeren zijn extra kwetsbaar

Kort na gebruik van psychoactieve medicatie komen een aantal bijwerkingen regelmatig voor, die de alertheid en motorische vaardigheden beïnvloeden, zoals vermoeidheid, duizeligheid, beven en spierzwakte. Maar ook concentratie- en geheugenproblemen kunnen optreden. Bij sommige medicatie, zoals slaap- en kalmeringsmiddelen of opioïde pijnstillers, is er risico op verslaving.

Doordat bij jongeren de hersenen nog in volle ontwikkeling zijn, zijn ze kwetsbaarder voor de effecten en bijwerkingen van psychoactieve medicatie.

Er is veel meer kans op bijwerkingen. Hoe jonger men begint met psychoactieve medicatie, hoe kleiner de opstap naar psychoactieve medicatie op latere leeftijd. En hoe hoger het risico op (later) misbruik van opioïden en slaap- en kalmeringsmiddelen.

Een arts zal daarom, bij het voorschrijven, steeds de voor- en nadelen van een behandeling met deze medicatie afwegen.

Geef nooit voorgeschreven medicatie van anderen door aan jongeren. Het is niet omdat de medicatie bij de volwassene het symptoom goed heeft bestreden, dat het bij de jongere ook het gewenste effect zal hebben.

Hoe ga je als ouder veilig om met deze medicatie?

Slaap- en kalmeringsmiddelen, antidepressiva en opioïde pijnstillers komen vaak in grotere verpakkingen dan je nodig hebt. Breng overschotten van deze geneesmiddelen terug naar de apotheker. Zo kom je niet in verleiding ze aan je kind te geven.

Probeer zelf altijd eerst een alternatief voor je de dokter om een voorschrift voor psychoactieve medicatie vraagt. Vraag jezelf even af: wat zou de oorzaak kunnen zijn voor je klachten, en wat kan je eraan doen? Denk bijvoorbeeld even na of je iets kan veranderen aan je slaaphygiëne. Bespreek ook alternatieve behandelopties met je arts. Zo ziet je kind ook dat er andere manieren zijn om met deze problemen om te gaan. Zo leren ze dat je pijn of je slecht voelen ook kan oplossen met alternatieven, en niet enkel met medicatie.

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en andere drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

Grenzen stellen

Welke grenzen stel je aan je kind? En hoe kan je ze opvolgen? Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?

Veelgestelde vragen van ouders van tieners