Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Tieners, alcohol en drugs » Experimenteren en opgroeien

Wat betekent het als je kind experimenteert met alcohol of cannabis?

Er zijn heel wat situaties waarbij je plots beseft dat je tiener aan het experimenteren is. Je dochter is dronken thuisgekomen van een fuif. Je vindt een zakje wiet in de rugzak van je zoon, of je merkt een cannabisgeur op. Uiteraard is dat even schrikken, maar het hoort wel bij de levensfase. Geef zeker niet jezelf de schuld. Probeer het gedrag van je kind te begrijpen, dat zal helpen om gepast te reageren.

Experimenteren hoort bij opgroeien

Ben je erachter gekomen dat je kind meer alcohol drinkt dan afgesproken, of experimenteert hij of zij met cannabis? Reageer dan niet overhaast. Experimenteren hoort bij het opgroeien en hoeft niet altijd te verontrusten. Maar het vraagt het wel om duidelijke grenzen.

Hoe riskant is experimenteren met alcohol of cannabis?

Hoe riskant het experimenteren is, hangt van verschillende factoren af. Niet alleen de hoeveelheid die gedronken wordt of de eigenschappen van de drug zijn van belang, ook de omstandigheden en de persoonlijkheid van je zoon of dochter spelen mee.

Als je kind bijvoorbeeld erg impulsief of beïnvloedbaar is, of slecht in zijn of haar vel zit, dan is het gebruiken van alcohol of drugs een pak riskanter dan bij iemand die sterk in zijn of haar schoenen staat.

Hou dus rekening met wie je kind is en hoe het zich voelt. Tracht zicht te krijgen op de betekenis die het experimenteren voor je kind heeft. Is het een manier om contact te leggen, of om om te gaan met groepsdruk?

Het experimenteren is niet jouw schuld

Als je kind alcohol drinkt of drugs probeert, betekent dat niet dat je hebt gefaald als ouder. Er zijn veel factoren, los van opvoeding, die een rol spelen wanneer jongeren experimenteren met middelen.

De eerste keren dat ze het proberen, doen ze het niet zozeer omwille van problemen. Ze doen het voor het experiment, de kick, het genot, de vriendenkring. Om positieve redenen dus. Niet omdat ze niet goed in hun vel zitten, en ook niet omdat het thuis of op school moeilijk loopt. Het is meestal pas na verloop van tijd dat die negatievere motieven een rol gaan spelen.

Jongeren hebben hun gedrag nog niet zo goed in de hand als volwassenen. Hun hersenen zijn daar nog niet klaar voor. Het is daarom moeilijker om niet zo impulsief te zijn. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom veel jongeren meedoen met de babbelaars tijdens de les, of mee drinken of cannabis uitproberen op een feestje.

Als het experimenteren zich in deze context afspeelt, stoppen veel jongeren er na een poosje weer mee of gaan ze slechts af en toe gebruiken.

Jongeren die in de knoei zitten, maken wel een veel grotere kans om het te blijven doen. Zij kunnen gaandeweg ontdekken dat alcohol of drugs hen afleiding bieden van kopzorgen en problemen.

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en andere drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

Grenzen stellen

Welke grenzen stel je aan je kind? En hoe kan je ze opvolgen? Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?

Vorige zomer gingen de poppen aan het dansen. Mijn vrouw vond een zakje weed op Laurens’ kamer. De grond zakte onder onze voeten weg.

Frank (48 jaar)

Mijn zoon was wat in de wind, maar gelukkig niet misselijk of vervelend. Ik wil de volgende keer toch afspraken maken over dat drinken.

Dorine (37 jaar)

Ik wil echt niet dat mijn drie jongens met joints ofzo beginnen experimenteren. Het is toch logisch dat je dat als ouder niet wil?

Ilse (41 jaar)