Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Heeft je kind een probleem? » Als je kind niet wil stoppen

Je kind ziet geen reden om te stoppen

‘Ik ben niet verslaafd’, ‘Ik stop wanneer ik wil’, ‘Jij drinkt toch ook wijn’… Het zijn veel gehoorde uitspraken. Wanneer je een gesprek probeert aan te knopen, wordt alles ontkend of geminimaliseerd. Twijfels en gevoelens van onmacht stapelen zich op. Hoe ga je daar als ouder mee om?

Een probleem of niet

Vermijd discussies over al dan niet verslaafd zijn. Iemand die met drank of drugs in de problemen raakt, hoeft niet per se verslaafd te zijn en lichamelijke of mentale gezondheidsproblemen te hebben. Er zijn ook risico’s op het moment van het gebruik (denk aan een black-out of een ongeval). En ook op relationeel en sociaal vlak (op school, op het werk, met vrienden en ook thuis, schulden, problemen met de politie, …) kan er van alles fout lopen.

Wie te veel drinkt of drugs gebruikt, heeft er voor zichzelf alle belang bij om problemen te ontkennen. Want wie zogezegd geen probleem heeft, hoeft er ook niets aan te doen.

Maak als ouder gerust duidelijk welke impact het op jou heeft. Je hoeft je eigen mening en gevoel niet weg te cijferen omdat je kind je bezorgdheid wegwuift.

Blijf in gesprek

Als je kind te veel alcohol drinkt of drugs gebruikt, legt dat grote druk op het hele gezin. Het overschaduwt vaak de leuke momenten. Toch is het belangrijk om het thuis leefbaar te houden en te investeren in de band met elkaar. Maak dus plaats voor leuke activiteiten, humor en af en toe een babbel met elkaar. Je kind is natuurlijk meer dan iemand die alcohol of drugs gebruikt, focus vooral op die kanten.

Het is pas wanneer het mogelijk is om een rustig gesprek met je kind te hebben, dat je kan proberen hem of haar te motiveren om iets aan het gebruik te doen.

Wat is er nodig om te stoppen?

De weg naar verandering en naar minderen of stoppen is geen rechte lijn. Je kunt het eerder zien als een proces, maar dan wel eentje waarbij verschillende stappen soms meer dan één keer doorlopen worden, en waarbij je vanuit een bepaalde fase ook kunt terugkeren naar een vorige fase.

In iedere fase kan hulp of ondersteuning van de omgeving wel zinvol en waardevol zijn. De verschillende fases van verandering vind je hier terug.

De wil om te veranderen, die moet uiteindelijk vooral vanuit je kind zelf komen. Dat noemt men ‘interne motivatie’. Hij of zij is dan vanbinnenuit overtuigd en wil iets bereiken. De wil voor verandering kan ook van buitenaf komen. Bijvoorbeeld om een beloning te krijgen, of net om een straf te vermijden. Dat heet dan ‘externe motivatie’. Maar zo’n externe motivatie komt niet voort uit de handeling zelf. Daarom is interne motivatie sterker dan externe. In de meeste situaties zijn beide types motivatie aanwezig.

Als ouder of gezin kan je vooral een rol spelen bij die externe motivatie. Dat kan een aanzet geven om iemand op weg te helpen naar een eigen overtuiging om te veranderen. Die eerste en prille ‘interne motivatie’ moet vaak nog verder groeien alvorens iemand een standvastige keuze maakt en ook volop voor verandering kiest.

Je kind gebruikt

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je zoon of dochter gebruikt.

Helpen bij het stoppen

Als ouder wil je niets liever dan je kind helpen om de problemen op te lossen. Maar hoe moet je dat doen?

Hoe gaat het met jou?

Als je zoon of dochter problemen heeft, dan heeft dat ook een impact op jouw leven. Verlies jezelf niet uit het oog.

Online zelfzorg en zelfhulp

Wat kan ik doen?

Ga op zoek naar jouw sterktes. Dat helpt om goed met de situatie om te kunnen. Deze online oefeningen geven houvast.

GRIP voor ouders

Online hulp voor mijn zoon of dochter

Voor wie zijn of haar gebruik van cannabis, cocaïne, GHB en/of alcohol op eigen kracht wil verminderen of stoppen.

Start met DASH