Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Heeft je kind een probleem? » Tussen experimenteren en verslaving

Tussen experimenteren en verslaving

Niet iedereen die wel eens alcohol of drugs gebruikt, raakt verslaafd. Maar ook zonder een verslaving kan je ermee in de problemen raken. Zet tijdig de stap naar hulp.

Verschillende soorten gebruik, verschillende risico’s

Als je kind alcohol of een bepaalde drug gebruikt, is het daarom nog niet verslaafd. Meestal blijft het bij experimenteren.

Er zijn mensen die zwaar in de problemen komen door hun alcohol- of druggebruik, maar niet alle gebruik leidt tot misbruik. Niet iedereen die wel eens een glas alcohol drinkt, wordt daar afhankelijk van. En niet elk gebruik van cannabis of andere illegale drugs is meteen probleemgebruik dat zorgt voor minder goed functioneren op school of op het werk.

Omgekeerd moet men niet verslaafd zijn om een alcohol- of ander drugprobleem te hebben. Zo kan iemand die één keer te veel gebruikt, al grote risico’s lopen. Experimenteren is evenmin onschuldig en kan op zich ook voor problemen zorgen.

Denk bijvoorbeeld aan binge drinken (het drinken van 4 of meer standaardglazen voor vrouwen en 6 voor mannen op 2 uur tijd). Binge drinken komt veel meer voor bij jongeren dan bij volwassenen en is schadelijk voor de gezondheid en de hersenen.

Ook een jonge fietser die onder invloed van alcohol of andere drugs een ongeval veroorzaakt, kan het gevolg zijn van eenmalig gebruik.

Wat is dan verslaving?

‘Verslaafd zijn’ betekent dat iemand niet meer de baas is over zichzelf. Hij of zij heeft geen vrije keuze meer. De drug of de alcohol heeft de controle overgenomen.

Mensen die drugs gebruiken, zwaar drinken of vaak gokken, hebben vaak zelf niet door wanneer of in welke mate de drug de controle over hun leven overgenomen heeft. Ook voor de omgeving is het soms moeilijk om uit te maken of iemand verslaafd is.

Verslaving heeft verschillende gezichten. Er is geestelijke afhankelijkheid (de drang om te gebruiken), daarnaast kan er ook sprake zijn van lichamelijke afhankelijkheid (je lichaam vraagt naar het gebruik) en van gewenning (je hebt méér van hetzelfde middel nodig om hetzelfde effect te ervaren).

Probeer de situatie in te schatten

Het is niet altijd makkelijk om de ernst in te schatten van wat gebeurt. Alcohol en illegale drugs zijn altijd reden tot bezorgdheid. Maar probeer hierin de nuance op te zoeken.

Voel je dat je er zelf weinig van af weet of dat je er alleen voor staat? Informeer je en zoek indien nodig advies of hulp. Probeer er ook met anderen over te praten.

Te weten komen dat je kind drugs gebruikt of bijvoorbeeld stevig drinkt, kan een voorbode lijken van grote problemen. Je ziet bij wijze van spreken je kind al eindigen in de goot… Je hebt als ouder uiteraard je redenen tot bezorgdheid. Het is ook begrijpelijk dat je je zorgen maakt. Maar je laten meeslepen door mogelijke doemscenario’s helpt niet.

Meestal loopt het niet zo uit de hand: een verslaving komt er niet van de ene dag op de andere. Wanneer het wel gebeurt, is het meestal een proces van jaren. Vergeet ook niet dat jongeren veerkrachtig zijn en zich ook snel kunnen herpakken. En er zijn altijd beschermende factoren die erger kunnen helpen voorkomen. Ook al voelt het vaak anders, jouw rol als ouder is daar zeker een van.

Geef jezelf niet de schuld

Dat je kind alcohol drinkt of drugs gebruikt, betekent niet dat je hebt gefaald in de opvoeding. Er spelen allerlei factoren mee als jongeren met alcohol of drugs experimenteren of over de schreef gaan.

De eerste keren dat jongeren experimenteren met alcohol of drugs, doen ze dat niet zozeer omwille van problemen. Ze proberen zo’n dingen uit voor de spanning, het plezier, of om erbij te horen. Om positieve redenen dus. Niet omdat ze niet goed in hun vel zitten, en ook niet omdat het thuis, op school of op het werk moeilijk loopt.

Maar bij sommigen gaan, meestal pas na verloop van tijd, negatievere motieven wel een rol spelen. Zo kunnen jongeren die in de knoei zitten, gaandeweg ontdekken dat alcohol of drugs hen afleiding bieden van kopzorgen en problemen. Dan wordt het risico wel groter dat die persoon langer of meer gaat gebruiken.

Je kind gebruikt

Alcohol, cannabis, cocaïne of nog iets anders: je weet of vermoedt dat je zoon of dochter gebruikt.

Helpen bij het stoppen

Als ouder wil je niets liever dan je kind helpen om de problemen op te lossen. Maar hoe moet je dat doen?

Hoe gaat het met jou?

Als je zoon of dochter problemen heeft, dan heeft dat ook een impact op jouw leven. Verlies jezelf niet uit het oog.

Brochures