Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Bezorgd om iemand? » Tieners, alcohol en drugs » Wat doe je dan?

Je kind experimenteert met alcohol of drugs. Wat doe je nu?

Experimenteren hoeft niet altijd te verontrusten. Maar als je het te weten komt, vraagt het wel om een reactie. Praat over wat je voelt en ziet. Probeer je kind te begrijpen.

Het gesprek aangaan

Je bent ongerust, dan is het steeds de moeite waard het gesprek met je zoon of dochter aan te gaan. Praat daarbij niet alleen over het alcohol- of druggebruik, of over stoppen of blijven gebruiken, maar ook over de voor- en nadelen die je kind ervaart. Praten is ook luisteren.

Het gaat erom:

  • Wat de alcohol of drug met je kind doet
  • Wat de alcohol of drug voor hem of haar betekent
  • Welke impact de alcohol of drug heeft op zijn of haar leven, en op jullie gezin

Uit je bezorgdheid

Zeg heel concreet welke veranderingen je ziet bij je kind. Bijvoorbeeld: “Ik merk dat je ’s morgens niet uit je bed kan en dat je schoolresultaten achteruit gaan”. Zo vermijd je in een welles-nietes discussie te belanden, want deze feiten zijn makkelijk vast te stellen. Benoem je vermoedens en zeg dat je bezorgd bent.

Iemand zal zelden zomaar toegeven dat die te veel alcohol drinkt of drugs gebruikt. Toon je bezorgdheid en zet de deur op een kier door te zeggen dat je altijd klaarstaat om erover te praten. Het is belangrijk dat je kind weet dat hij of zij bij jou terecht kan.

Als je kind nu niet wil praten, lukt het later misschien wel. Laat ook in dat geval wel merken dat je je zorgen maakt, en dat je erover wil praten. Maak ook duidelijk wat voor jou als ouder kan en niet kan.

Laat alcohol of drugs niet jullie enige gespreksonderwerp zijn. Toon interesse voor wat je zoon of dochter doet en maak tijd om over andere dingen te praten.

Luister naar je kind

Probeer zicht te krijgen op de redenen voor het alcohol- of druggebruik. De volgende vragen kunnen je daarbij helpen:

  • Waarom gebruik je alcohol of cannabis?
  • Hoe is het begonnen?
  • Waarom heb je beslist om toch alcohol te drinken, terwijl we hadden afgesproken dat dat niet mocht?
  • Hoe komt het dat je soms mee een joint rookt met vrienden?
  • Wat vind je er nu zelf van? Welke voordelen ervaar je ervan?
  • Doe je het voor de gezelligheid en het plezier? Of is het een manier om andere problemen te verdringen?

Vel geen oordeel

Beschuldig of veroordeel je kind niet. Verwijten roepen alleen maar weerstand op. ‘Preken’ of ‘zagen’ wordt door jongeren als heel vervelend ervaren en de boodschap komt niet over. Doe ook niet negatief over vrienden, dat wordt door kinderen ervaren als negatief over henzelf.

Wees eerlijk over je gevoelens, en verwoord wat het gebruik van je kind met jou doet.

Voel je dat je er zelf weinig van af weet of dat je er alleen voor staat? Informeer je en zoek indien nodig advies of hulp. Probeer er ook met anderen over te praten.

Je kind straffen?

Zolang jongeren geen nadelen ondervinden, zijn ze niet geneigd om hun alcohol- of druggebruik in vraag te stellen. Als jij je zoon of dochter straft, ervaart die wel een negatief gevolg van het gebruik.

Bijvoorbeeld: als je kind dronken thuiskomt, mag hij of zij het volgende weekend niet uitgaan.

Zijn er in jouw gezin nog geen duidelijke regels of afspraken over wat wel of niet kan wat betreft alcohol en drugs? Maak dan van de gelegenheid gebruik om deze vast te leggen.

Het is nuttig om je kind inspraak te geven bij het formuleren van de regels en afspraken, net als bij de gevolgen als hij of zij ze overtreedt. Zorg er in elk geval voor dat je kind de regels kent en weet wat de gevolgen zijn wanneer die niet nageleefd worden.

Hier lees je meer over hoe je regels en afspraken maakt met je kind.

Straffen dienen enkel om de schuld over een begane fout in te lossen. Zorg dus voor een gepaste straf die te maken heeft met de regel of afspraak die overtreden werd. De straf moet ook in balans zijn met hoe zwaar de jongere over de schreef is gegaan. Let dus op met te snelle, strenge straffen en praat over het waarom van de straf.

Een straf is soms nodig, maar het is niet je belangrijkste wapen. Het belangrijkste blijft om je kind op een positieve manier te ondersteunen (complimentjes, interesse…).

Misschien vind je het moeilijk om streng op te treden. Uit vrees het allemaal nog erger te maken. Of uit schrik alle controle over de situatie te verliezen en je kind nog verder weg te duwen. Dat is begrijpelijk. Maar kan je het pikken dat je nachtrust niet meer wordt gerespecteerd, dat je kind huishoudelijke taken aan zijn laars lapt, dat het niet meer samen wil eten?

Door duidelijk te maken wat kan en niet kan, help je je kind en eis je tegelijk respect voor jezelf en de rest van het gezin. Pieker dus niet te veel over hoe je kind zal reageren op grenzen, regels en afspraken. Opvoeden en opgroeien lukt zelden zonder botsen.

Praten met je kind

Je kind opvoeden over alcohol, cannabis en andere drugs, begint met er samen over te praten. Maar hoe begin je aan zo’n gesprek?

Grenzen stellen

Welke grenzen stel je aan je kind? En hoe kan je ze opvolgen? Hoe ga je zelf om met alcohol en andere drugs?

Mijn kind experimenteert

Hoe ga je als ouder om met een zoon of dochter die experimenteert met alcohol of drugs?