Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Cocaïne » Wat is crack of basecoke?

Wat is crack? En is basecoke hetzelfde?

Crack en basecoke zijn een vorm van cocaïne. De meeste mensen kennen de drug cocaïne als een wit poeder dat gesnoven wordt. Maar crack en basecoke worden gerookt. Het effect laat zich zo sneller voelen, maar de risico’s zijn ook groter.

Ook al zijn crack en basecoke een vorm van cocaïne, toch zien ze er anders uit dan de coke die gesnoven wordt. Het verschil begint al bij hoe deze producten gemaakt worden.

Van plant naar cocaïnepoeder…

Cocaïne, in al haar vormen, is afkomstig van de cocaplant. Om tot cocaïne te komen zijn er een paar chemische behandelingen nodig.

  • Eerst worden gedroogde cocabladeren met chemische stoffen zoals kerosine bewerkt. Zo wordt van de bladeren een pasta gemaakt.
  • Die cocapasta wordt op haar beurt met stoffen zoals zwavelzuur gemengd, gefilterd, en met ammoniak vermengd en gedroogd. Op die manier wordt van de pasta basecoke gemaakt.
  • Door die basecoke te behandelen met aceton en zoutzuur komt men uiteindelijk tot een wit poeder, de zogeheten snuifcoke.

De meestvoorkomende manier om cocaïne te gebruiken, is door dit poeder op te snuiven. Hetzelfde poeder wordt soms ook opgelost en geïnjecteerd, al brengt dat wel extra gevaren met zich mee. Maar wat met dit cocaïnepoeder niet mogelijk is, is het roken. Dat is het grote verschil met crack en basecoke.

…en van cocaïnepoeder naar crack

Dat snuifcocaïne niet gerookt kan worden, heeft een chemische reden: cocaïnepoeder is een zout (cocaïnehydrochloride), en zouten kunnen niet branden.

Om cocaïne te kunnen roken moet het poeder dus in een base omgezet worden. Dat gebeurt door het te behandelen met maagzout, soda of ammoniak. Zo wordt het poeder omgezet in brokjes of ‘rotsjes’. En die kunnen wél verhit en gerookt worden.

Het woord base geeft het al aan: deze vorm van cocaïne heet basecoke of crack. Het roken van cocaïne wordt ook basen genoemd.

Is er een verschil tussen crack en basecoke?

Er is een klein verschil in betekenis, maar eigenlijk gaat het in beide gevallen om dezelfde, rookbare vorm van cocaïne. De naam ‘crack’ verwijst naar basecoke die niet goed gezuiverd is, waarbij er bijvoorbeeld nog restjes maagzout in zitten. Als die verhit wordt om te roken, zorgen die onzuiverheden voor licht geknetter (‘to crack’ in het Engels).

Basecoke wordt soms ook ‘gekookte coke’ genoemd. Omdat het er als ‘rotsjes’ uitziet werd in de USA ook de naam ‘rock cocaine’ gebruikt.

Heeft crack roken een ander effect dan coke snuiven?

Of cocaïne nu gesnoven of gerookt wordt: de stof die uiteindelijk in je hersens komt, is telkens dezelfde. Het grote verschil is dat bij roken, net zoals bij injecteren, de effecten veel sneller opkomen. De roes van basecoke is veel heftiger, maar ook veel korter. Daarom staat het bekend als een heel uitputtende drug, zowel lichamelijk als mentaal.

De risico’s zijn bij het roken dus nog veel groter dan bij het snuiven. Het gaat dan in de eerste plaats om de kans op hartproblemen. Ook ademhalingsproblemen komen voor: op den duur kunnen de hete dampen blijvende schade aan de longen veroorzaken. De verleiding om na de korte, heftige roes opnieuw te gebruiken kan heel groot worden. Zo ontstaat het gevaar dat men snel steeds meer gaat gebruiken.

#dewittelijn: alles over cocaïne in korte filmpjes

Herken je dat: nog nog nog? Bij jezelf of bij iemand rondom jou? Ontdek in een aantal korte filmpjes wat cocaïne doet en wat de risico’s zijn. Je leert ook waarom stoppen moeilijk is, wat je kan doen als je bezorgd bent om iemands cocaïnegebruik en wat de impact is van cocaïnegebruik op je werkprestaties.