Voor alle vragen over drank,
drugs, pillen, gamen en gokken

Home » Drugs ABC » Cannabis » Wat zijn cannabis edibles?

Wat zijn cannabis edibles?

Cannabis-edibles zijn eetbare producten waar cannabis in zit. Daarbij komt de cannabis dus niet via de longen, maar via de spijsvertering in het bloed.

De bereiding van cannabis edibles start meestal door de bloemtoppen van cannabisplanten in een vetstof op te warmen. De roesopwekkende stoffen (vooral THC en CBD) worden zo in die vetstof opgenomen. Dit wordt dan in allerlei baksels en brouwsels verwerkt. Een andere vorm van edibles zijn voedingswaren, zoals gummies of lolly’s, waar concentraten en tincturen van cannabis werden aan toegevoegd.

Wat is het verschil tussen cannabis roken en cannabis eten?

Het belangrijkste verschil tussen het roken en het eten of drinken van cannabisproducten is de manier waarop de roesopwekkende stoffen (zoals THC) in het bloed terechtkomen. Ook de snelheid waarmee de effecten zich laten voelen is verschillend.

Bij het blowen van cannabis worden die stoffen, de zogenaamde cannabinoïden, ingeademd en komen ze via de longen snel in de bloedbaan. Het effect is vrijwel onmiddellijk voelbaar, meestal binnen enkele minuten. De ‘high’ duurt bij het roken doorgaans enkele uren.

Bij het eten of drinken van cannabis-edibles worden de cannabinoïden via de maag en darmen in het bloed opgenomen. Dat heeft meer tijd nodig waardoor het tussen de 30 minuten tot 2 uur duurt voordat de effecten beginnen. Bovendien zet de lever een deel van de THC om in een krachtigere vorm (11-hydroxy-THC). Dat zorgt voor een langer en (soms onverwacht) krachtiger effect. De roes kan 6 uur of langer aanhouden, afhankelijk van de dosis.

Verschillende uitdagingen bij het doseren

Bij het roken van cannabis kan het al uitdagend zijn om de exacte dosis te bepalen, maar er is wel een zeker mate van controle. De sterkte van de roes hangt af van heel wat factoren, onder andere van de sterkte van de cannabissoort, op welke manier men de cannabisrook inademt (inhaleert), en de verdeling van de wiet of hasj in de joint zelf. Toch laat cannabis roken in principe toe om het effect beter te doseren dan wanneer het gegeten wordt. Dat komt omdat bij het roken de effecten snel opkomen, en omdat men de cannabisrook beetje bij beetje (per trek aan de joint of pijp) binnenkrijgt.

Bij cannabis-edibles kan doseren zowel moeilijker als makkelijker zijn dan bij roken.

  • Als vooraf duidelijk is hoeveel THC en CDB er precies in een edible zit, kan men nauwkeuriger doseren dan bij het roken. Dat is bijvoorbeeld het geval bij cannabis-edibles die gemaakt zijn op basis van een concentraat. Op voorwaarde dat de vermelde hoeveelheid op de verpakking ook echt betrouwbaar is, uiteraard.
  • Wanneer cannabis-edibles zelf gemaakt worden (een space cake bijvoorbeeld), weet men vaak niet hoeveel THC er precies inzit. Dan wordt doseren net veel moeilijker dan bij het roken.

Schadelijkheid en risico’s van edibles

Cannabis roken is schadelijk voor de luchtwegen. Langdurig blowen kan voor dezelfde schade zorgen als tabak roken. Zeker omdat in de meeste joints naast wiet ook tabak zit. Bij de verbranding komt teer vrij die kankerverwekkend is. De rook is bovendien ook schadelijk voor anderen (passief roken).

Bij cannabis-edibles is er uiteraard geen sprake van verbranding of teer. Maar dat wil niet zeggen dat er geen risico’s zijn verbonden aan het gebruik van edibles.

  • De effecten van cannabisproducten die je eet kunnen veel onvoorspelbaarder zijn dan bij het roken. Niet alleen omwille van het grotere risico op een te hoge dosis, maar ook omdat de omzetting van THC naar de hersenen anders verloopt. Omdat het veel langer (soms langer dan verwacht) duurt voor de roeseffecten optreden, kan de verleiding groot zijn om nog een portie te nemen. Op die manier kan men tegen wanneer de roes echt aanvangt een te hoge dosis binnen hebben.
  • Als mensen op het moment dat ze cannabis gebruiken in de problemen komen en bijvoorbeeld gaan ‘flippen’ (angstig worden, een paniekaanval krijgen, hartkloppingen, of hyperventileren) is dat niet zelden na het eten van cannabis.
  • Het is ook opletten met zelfgemaakte bereidingen met cannabis. Wanneer het bijvoorbeeld voor huisgenoten niet duidelijk is dat een bepaald gerecht of gebak cannabis bevat en zij daar nietsvermoedend van eten, is de kans heel groot dat dit fout loopt.

Risico’s beperken

Drugs gebruiken houdt altijd risico’s in. Dat geldt voor alle drugs en dus ook voor dit soort edibles. Wie geen risico’s wil lopen, gebruikt beter niet.
Wie desondanks toch cannabis edibles gebruikt, probeert best om de risico’s dan zoveel mogelijk te beperken.

Wat zegt de wet over edibles?

De Belgische wet over cannabis is duidelijk. Het gebruik, de verkoop, het bezit en de productie van cannabis en cannabisproducten is verboden en dus illegaal. Dat geldt ook voor cannabis edibles.

Cannabis wordt in België beschouwd als een illegale drug en dus verboden. Ook al wordt het bezit van kleine hoeveelheden cannabis, door volwassen personen en voor eigen gebruik niet altijd vervolgd, het bezit van producten zoals cannabis edibles valt wel degelijk onder dit verbod.

Materialen over cannabis

Controle over je gebruik

Hoe hou je je gebruik onder controle? Hoe voorkom je problemen? Hoe ga je te werk wanneer je op het punt bent gekomen dat je wil minderen of stoppen?

Ontdek wat je kan doen

Bezorgd om iemand

Er duiken heel wat kopzorgen op als iemand waar je om geeft alcohol, drugs of pillen misbruikt, of overmatig gamet of gokt. Deze pagina’s helpen je op weg.

Ontdek ons advies op maat van partners, familie en vrienden